Izrada web sajta

Izrada web sajta je u velikoj meri zavisna od vrste i karaktera web sajta. Postoji više raznorodnih vrsta web sajtova te se spram toga koriste i raznorodne tehnike izrade weba sajta. 

Korporativni sajtovi

Prodajni sajtovi

Prodajni sajtovi

Korporativni sajtovi

U domenu našeg rada i usluga, najvažnija podela je na korporativne (poslovne) i prodajne sajtove. Izrada web sajta i jedne i druge vrste može biti manje ili više zahtevna. Medjutim, karakter alatki koje se inkorporiraju u sadržaje sajtova, je u tom slučaju podosta različit.

izrada web sajta

Izrada web sajta se sastoji iz više faza. Neophodno je imati na umu da pravilan odabir domena može ponekad da znači i pola posla kada je u pitanju pozicioniranje sajta na pretraživačima. Od ogromnog je značaja da domen sajta već sadrži jednu od vitalnih ključnih reči. Na taj način se u startu pravi prednost po pitanju pozicioniranja. Naravno, pod uslovom da je karakter sajta takav da zahteva dobru poziciju na pretraživačima kako bi potencijalni kupac ili korisnik usluga, mogao naići na vašu web sajt adresu u trenutku kada se odluči da preko interneta potraži nešto što mu je u tom trenutku potrebno.

Seo optimizacija web sajta je takodje od ogromnog značaja za izradu web sajta i od velikog značaja je da se već u samoj strukturi izrade web sajta, od samog starta vodi računa o elementima pravilne seo optimizacije.

Sledeći korak je potraga za hosting kompanijom. Nikada se nemojte odlučiti za besplatan hosting, pa čak iako želite da sami provežbate izradu web sajta. Teško je nekada nekome objasniti zašto odredjena besplatna usluga nije prihvatljiva. Najkraće objašnjenje je – ko ne veruje, neka proba. U svakom slučaju treba odabrati dobru hosting kompaniju, koja je vidljivo prisutna na tržištu i isplati se izgubiti i malo više vremena, jer cene usluga kod relativno podjednako dobrih hosting kompanija, znaju da variraju i do 30-40% – nije zanemarljivo.

laptop pored prozora - internet promocija

Bilo da je reč o jednostavnim web blogovima ili onlajn prodavnicama sa stotinama i hiljadama proizvoda, svi sajtovi moraju da rade na određenoj platformi, čija je svrha upravljanje sadržajima na sajtu.

U novije vreme su sve više prisutne platforme koje omogućavaju i nestručnim licima po pitanju programskih jezika, da kreiraju, dopunjuju i menjaju sadržaje na web sajtu. To se radi pomoću specijalnih sistema za upravljanje sadržajem, takozvani CMS – content management sistem. 

Najpoznatiji CMS sistemi su Joomla, Drupal, WordPress, TextPattern i još mnoštvo drugih popularnih open soucre CMS sistema.

U osnovi CMS je softver, koji vodi evidenciju o celokupnom sadržaju na web sajtu. Pod sadržajem se podrazumeva sve što se nalazi na web serveru. To mogu biti fotografije, tekstovi, dokumenti, video zapisi i sve drugo što može da bude kao odredjeni dokument, deo sadržaja.