društvene mreže

Facebook, Twitter, Reddit, Instagram, You Tube, LinkedIn, Tik Tok, TumbIr i druge društvene mreže, su danas razvijene do te mere da korespondiraju sa desetinama pa i stotinama miliona članova i posetilaca. Većina njih je generisala posebnu vrstu komunikacije koja omogućava razne oblike reklamiranja, brendiranja i naravno direktne prodaje roba i usluga, dok su čak pojedine društvene mreže isključivo poslovnog karaktera.

društvene mreže

FACEBOOK

TWITTER

YOUTUBE

Facebook je ubedljivo najmasovnija i najpopularnija društvena mreža sa preko milijardu korisnika širom planete. Sa poslovne tačke gledišta, predstavlja jednu od najjačih i najmoćnijih prodajnih i reklamnih online platformi.
Poseduje sopstvene alatke koje po pitanju kreiranja ciljne grupe, praćenja toka reklamne kampanje i svih ostalih neophodnih radnji pomoću kojih se na optimalno ekonomičan nači dolazi do finalnog kupca i realizacije posla.

Twitter je daleko manje zastupljena društvena mreža na našim prostorima, ali itekako može da bude korisna i važna za promotivne aktivnosti.
Od posebnog je značaja, je pre svega zbog velike koncentracije prisustva javnih ličnosti, sportista i estradnih umetnika.
Takodje ima veoma moćne alate za efikasno kreiranje promotivnih i prodajnih aktivnosti.

YouTube je Googl-ov video kanal, svakako najjači u svom domenu. Iako su reklamne video poruke osnovni medij za tv reklamiranje, mogu da budu itekako značajne za online promotivne aktivnosti. Od posebnog značaja je njegov uticaj na Google pretraživač. Snaga vašeg You Tube kanala znatno utiče na pozicioniranje na Googl-u.

Instagram

LinkedIn

Reddit

Instagram je najpopularnija mobilna i web aplikacija u svetu za deljenje fotografija. Sama po sebi, u startu nije imala direktne operativne mogućnosti koje bi mogle da donesu izvesnu poslovnu dobit. Vremenom je modifikovan i može da bude moćno orudje za poslovne promotivne aktivnosti.

LinkedIn je isključivo poslovna društvena mreža namenjena umrežavanju poslodavaca i zaposlenih. Ona je zapravo online CV i odlična je platforma za povezivanje ljudi sa istim ili sličnim poslovnim i ličnim aspiracijama.

Reddit je društvena mreža čijia popularnost ne jenjava. Trenutno su 4-ti najposećeniji internet portal u USA, a 6-ti u svetu.
Zasnovan je na principu razmena i komentarisanja zbivanja sa raznih web sadržaja. Korisnici ne moraju da bude registrovani članovi. Sadržaji su podeljeni u takozvane sabredite koji su jedna vrsta tematskih celina. Reddit može da bude dobar izvor beklinkova.

društvene mreže